De financiële voordelen van normen

De financiële voordelen van normen

Wij dachten het al (en schreven er zelfs iets over): normen leveren geld op. Natuurlijk is het implementeren van een norm een investering, maar mits goed gedaan levert het vooral wat op. Minder faalkosten bijvoorbeeld, en (meer) kans op die ene aanbesteding of opdracht. Of nóg tevredener klanten. En zo kunnen we nog even doorgaan. Inmiddels heeft ISO een onderzoek uitgevoerd naar de toegevoegde waarde van normalisering, en kwam tot dezelfde conclusie: onder aan de streep staat welzeker een positief resultaat.

Waar zit die winst dan?

Toegegeven: het onderzoek richt zich ook op de meer technische normen, maar in veel van de cases is een flinke rol weggelegd voor managementsysteemnormen zoals ISO 9001 of OHSAS 18001. De praktijkvoorbeelden bevestigen ons vermoeden dat het gebruik van normen niet alleen bijdraagt aan de veiligheid en/of klanttevredenheid, maar ook op financieel vlak voordeel heeft.

De studie laat zien dat winst voornamelijk behaald wordt als gevolg van drie zaken:

Het stroomlijnen van de bedrijfsprocessen

Een van de toepassingen van normen is het optimaliseren van de processen, waardoor het uitvoeren van bepaalde activiteiten minder tijd in beslag neemt, de productiviteit wordt vergroot en de faalkosten worden verlaagd. Uitgedrukt in getallen lieten de praktijkvoorbeelden een bijdrage in de brutowinst zien tussen de 0.15 en 5 procent.

Innoveren en opschalen van bedrijfsactiviteiten

De casestudies lieten ook zien dat normen ingezet kunnen worden als de basis van innovatie op het gebied van bedrijfsactiviteiten; zo verloopt de introductie en het onderhoud van nieuwe productlijnen effectief. Of worden risico’s bij productlanceringen verminderd.

Nieuwe markten creëren of aanboren

Tot slot zijn in de cases gevallen te vinden waarin normen aan de basis stonden van productontwikkeling, met een heel nieuw product (en soms zelfs een heel nieuwe markt) als gevolg.

Het grote plaatje

Mocht u ook geïnteresseerd zijn in het grotere plaatje, het Britse ‘Department of Industry’ en BSI (de tegenhanger van NEN in het Verenigd Koninkrijk) hebben becijferd dat normen 2,5 miljard pond bijdragen aan de nationale economie, en de afgelopen jaren hebben bijgedragen aan een productiviteitsstijging van maar liefst 13%. Onderzoek van DIN (u raadt het al: de ‘Duitse NEN’) laat als uitkomst zien dat de voordelen van normen 1% van het BBP voor hun rekening nemen.

Het hele onderzoek inclusief een toelichting op methodologie (minstens zo belangrijk) leest u bij ISO. Ook de vruchten plukken van een goed geïmplementeerde norm? Daartoe neemt u eenvoudigweg even contact op.

Dan gaan wij nu weer de economie stimuleren.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *