Echt oranje

Echt oranje

In sommige delen van mijn buurt hingen ze er al even, en in andere straten beginnen ze nu ook te komen; de vlaggen met wimpel. Sommige buurtbewoners pakken het nog redelijk smaakvol aan (voor zover dat kan), terwijl anderen het letterlijk behoorlijk bont maken. Eén ding heeft het grootste deel van die versieringen gemeen: het is oranje. En niet zomaar oranje, maar ‘ons’ oranje. Écht oranje. Hoe dat kan? Heel simpel: door normalisatie.

Meer dan 55 jaar geleden bepaalde commissie 45e namelijk welke kleur oranje als standaard geldt voor gebruik in de Nederlandse vlag, en legde dat vast in de NEN 3203. Vanaf dat moment wordt overal die kleur als standaard gebruikt. Voor de fanatiekelingen: de juiste schakeringen van het rood en blauw liggen vast in NEN 3055:1958.

Grashoogte, voetbaldoelen en scheenbeschermers

Het houdt niet op bij het vastleggen van de kleuren; normalisatie speelt bij een soortgelijk evenement een veel grotere rol dan je denkt. Ter illustratie heeft NEN in aanloop naar het toernooi een aantal voorbeelden op een rij gezet. Denk aan NEN-EN 12233 voor meetmethoden om de hoogte van het gras te bepalen, de NEN-EN 748 voor de eisen die gesteld worden aan voetbaldoelen, of NEN-EN 13061 die de eisen en beproevingsmethoden beschrijft voor scheenbeschermers.

Allemaal relevant om te zorgen voor een eerlijke en veilig competitie, en dat is wel zo leuk om naar te kijken. Zo zie je maar dat normen en richtlijnen zelfs tijdens het wereldkampioenschap meedoen, al verwacht ik dat vrijwel niemand daar aan denkt wanneer het Nederlandse team aanstaande vrijdag aftrapt…


Eén reactie op “Echt oranje

  1. Mooi verhaaltje, Mart! Prikkelende aanloop naar waar het je om gaat: ‘het belang van normen’. En…laat het maar weer eens duidelijk zijn: je bent enorm oranje-fan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.