Economisch en sociaal rendement van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Een nieuwe gastblogger dient zich aan. De bevlogen ondernemer Peter van Graafeiland van Teleteam deelt zijn ervaringen rondom MVO, en de kunst van het inzetten van arbeidsgehandicapten in het bijzonder. Ik geef hem dan ook graag het woord:

Economisch en sociaal rendement van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Een jaar of twee terug ontstond binnen ons bedrijf het idee om specifieker te gaan zoeken naar mensen die, zoals dat in het huidige beleidsjargon heet, “gedeeltelijk arbeidsgeschikt” zijn en daarom nog heel goed inzetbaar op de arbeidsmarkt. Natuurlijk kwam deze gedachte niet zo maar uit de lucht vallen, maar had dit alles te maken met de krapte op de arbeidsmarkt en de moeilijke weg naar het vinden van goede mensen.

We hebben het over mensen die in het kader van de Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) buiten het arbeidsproces terecht waren gekomen, of nimmer een baan op de arbeidsmarkt hadden gehad. Door met deze mannen en vrouwen in gesprek te gaan ontstond er een wederzijds perspectief. Als organisatie waren we in de gelegenheid om de niet aflatende stroom van vacatures binnen onze bedrijf het hoofd te bieden en aan de nieuwe medewerkers kon perspectief worden geboden; met uitzicht op een betaalde baan.

Werkplekken, sanitair, instelbaarheid stoelen en meubilair, beeldschermen, alles is aangepast om de nieuwe medewerkers met een handicap of rolstoelgebruikers een ergonomisch verantwoorde werkplek te bieden. Op deze manier werd het mogelijk dat mensen die eerder -geheel of ten dele- aan huis gekluisterd waren uit hun isolement te halen. Zij konden hun oude leven nu verruilen voor een nieuw socialer bestaan.

De weg naar dit succesverhaal is niet over rozen gegaan. Bestaande regelingen voldeden niet. Veelal moest voor alles het wiel zelf uitgevonden worden. Het was niet altijd even helder welke instantie geraadpleegd moest worden. Bovenal; waar vind je geschikte mensen? Het hebben van uithoudingsvermogen en het doel niet uit het oog verliezen zijn belangrijke elementen voor het welslagen van dergelijke projecten. Een zeer gemotiveerde groep mensen is de beloning voor deze inzet. Vooral op dit laatste zijn we trots. Trots dat we het toch met z’n allen voor elkaar hebben gekregen dat deze mensen zo goed en naturel geïntegreerd zijn in de organisatie.

We hebben een economisch gezonde business case gerealiseerd waarbij we niet afhankelijk zijn van subsidies. De mensen hebben een gewoon arbeidscontract en zijn ook reguliere medewerkers.

Mocht deze blog u geïnspireerd hebben, neem dan contact met ons op. Wellicht kunnen wij u op weg helpen in het woud van instanties. Want wij helpen graag collega ondernemers dit initiatief een vervolg te geven. U vindt ons hier.

Peter van Graafeiland


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *