Een onsje meer …

Een onsje meer …

– “Mag het een onsje meer zijn?”, vroeg de slager zelf, vanachter zijn snijplank, “Want dan heb ik hier nog een heel mooi stuk.”.
– “Is goed”, was ons antwoord. We kregen inderdaad een mooi stuk vlees. Iets meer dan op ons briefje stond, maar ach.
-“Wat gaat u er mee doen?”, was de open deur van de slager. “Ik bedoel: gaat-ie in de oven?”.
-“Waarschijnlijk wel”, weifelden we.
– “Dan heb ik hier nog iets voor u”. Uit de koeling kwam een kan met een groenige substantie. Marinade, bleek. Speciaal voor dit soort vlees. Erg lekker. Volgens de slager zelf. Enigszins beduusd namen we het bakje waarin het was overgegoten in ontvangst. Op de parkeerplaats keken we elkaar even aan.

Zo rond de feestdagen lijkt iedereen bezig met eten. Vooral veel eten. En ook vooral ‘niet-gewoon’ eten. De supermarkten staan vol met speciale kerstgerechten. Vlees. Met kruiden. Met specerijen. Met vooral veel gemak. Even in de oven en het kan niet mislukken. Direct op smaak. Althans de smaak die zo dicht mogelijk ligt bij de smaakvoorkeuren van de grote meerderheid. Slim concept van onze supermarkten.

Ook zijn er mensen die juist deze dagen wat meer boodschappen halen bij de lokale middenstand. Zo iemand ben ik. En mijn partner ook. Wij vermijden de lange rijen bij de supermarkt en nemen de ‘moeite’ om naar onze lokale slager, bakker, groenteboer, vishandel te gaan. Omdat ze niet allemaal onder één dak te vinden zijn, kost het wat meer tijd om alles te kopen. Maar er zijn zaken die dat meer dan de moeite waard maken.

Ondanks dat de supermarkt ons anders wil doen geloven, smaakt het brood van onze lokale warme bakker toch beter. Is er een breder en vooral ‘dieper’ assortiment. Speciale wensen kunnen worden doorgegeven. En besteld. Bij onze groenteboer kunnen we terecht voor de ‘vergeten groenten’. Beschikbaar in de door ons gewenste hoeveelheid. Bij onze vishandel kijken de vissen je helder aan. Niet vanachter plastic, op een stapel met lotgenoten, maar liggend op een bed van ijs. Gefileerd waar we bij staan. Een onsje meer of minder is ook mogelijk. En ook hier weer, net als bij de eerdere slager, de nodige, of gewenste adviezen.

Bij alle speciaal-winkels geldt dat de productkennis vele malen, wiskundig niet eens uit te rekenen, groter is dan in de supermarkt. Bij elke winkel is het mogelijk om advies te vragen over de beste, of een alternatieve wijze van bereiden. Of alternatieve, speciale producten (bij) te bestellen. Misschien dat de prijs bij de supermarkt door de schaalgrootte in euro’s wat lager is, maar de kwaliteit is er ook navenant lager.

De lokale winkelier, die ieder afzonderlijk product door eigen handen laat gaan, kan veel beter letten op eventuele ‘afwijkingen’. Deze afwijkende producten worden niet verkocht. Bij thuiskomst geen teleurstelling dat er toch onder in de verpakking een onbruikbaar exemplaar ligt. Geen voorverpakte hoeveelheid of voedingswaren uit een bak waar jan-en-alleman in kan staan graaien. Dus een afgepaste hoeveelheid, waardoor minder hoeft te worden weggegooid. En toch hygiënisch.

Ieder jaar merk ik aan mezelf dat ik er van overtuigd ben dat ik met meer zorg mijn voedingsmiddelen wil kopen. Primair omdat goede voeding belangrijk is voor de gezondheid. Het zijn best intieme producten. Maar welbeschouwd omdat de prijs-kwaliteit verhouding veel gunstiger blijkt dankzij voornoemde redenen (geen ‘afwijkende’ producten, geen ‘vreemde’ handen en minder ‘snijafval’). En niet te vergeten de aanvullende services die geboden worden, waardoor een betere bereiding en meer afwisseling mogelijk wordt.

Als onze lokale winkelier hun troefkaarten (want meer productkennis, dus betere service) beter uitspelen. Laten zien dat zij uiteindelijk duurzamer zijn (want minder afval) dan de grootgrutters. En daarbij ook nog iets verzinnen op het logistieke aspect, dan ben ik door mijn smoezen heen waarom ik normaal gesproken ook als een ‘wandelende portemonnee’ door de gangpaden van de supermarkt mijn winkelwagentje voortduw langs producten die ik eigenlijk niet nodig heb. Ik geef het toe, een zwaktebod, maar daarom niet minder realiteit gezien mijn drukke agenda.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.