Geldigheidsduur VCA voor leidinggevenden

Een aantal dagen geleden kwam ik het tijdens een audit weer tegen. Het misverstand rondom de geldigheid van het diploma ‘VL-VCA’ (Veiligheid voor Leidinggevenden). Zo zit het:

Tot 1 januari 2004 had een leidinggevende op een VCA-gecertificeerd bedrijf twee certificaten nodig: Basisveiligheid VCA (B-VCA) en Veiligheid voor Leidinggevende VCA (VL-VCA). Dat betekende twee maal examen doen.
Veelal werd eerst B-VCA gehaald en enkele jaren later VL-VCA. Wanneer het B-VCA in 1996 is behaald en VL-VCA in 2000 (beide 10 jaar geldig), denken certificaathouders vaak dat ze pas in 2010 weer examen moeten doen (de vervaldatum van VL-VCA). Niets is minder waar! Beide certificaten moeten geldig zijn.

Vanaf 1 januari 2004 hebben leidinggevenden maar één certificaat nodig: Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA).

Het SSVV zegt er letterlijk dit over:
Vanaf 1 januari 2004 is het niet meer mogelijk om een apart examen Veiligheid voor Leidinggevenden-VCA (VL-VCA) af te leggen. Echter, met de combinatie van de certificaten of diploma’s Basisveiligheid VCA (B-VCA) en de oude kwalificatie Veiligheid voor Leidinggevenden VCA (VL-VCA) voldoet men ook aan vraag 3.4 van de VCA, mits de examendatum van elk van beide niet ouder is dan 10 jaar. M.a.w. beide diploma’s / certificaten moeten geldig zijn. Indien een van beide certificaten verlopen is, moet opnieuw examen worden gedaan. In dergelijke gevallen (meest voorkomend: het B-VCA certificaat is niet meer geldig) wordt de leidinggevende aanbevolen om het VOL-VCA diploma te behalen, ook als men in het bezit zou zijn van een oud, maar nog geldig VL-VCA certificaat.

Wanneer het certificaat B-VCA bijna verlopen is, is het raadzaam om direct VOL-VCA te behalen. Dan kunt u er weer 10 jaar tegenaan!


Eén reactie op “Geldigheidsduur VCA voor leidinggevenden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.