Goedkeuring DIS ISO 9001:2015

Goedkeuring DIS ISO 9001:2015

De Nederlandse normcommissie (Kwaliteitsmanagement) heeft haar goedkeuring gegeven aan de conceptnorm DIS-versie (Draft International Standard) van de nieuwe ISO 9001, die in 2015 definitief moet worden. Maar niet nadat er uitvoerig werd gediscussieerd over alle verzamelde commentaren. Met name met betrekking tot risicomanagement en de mate waarin het over de hele PDCA cyclus is doorgevoerd, met de nadruk om beheersmaatregelen daaromtrent. Daarmee zijn we weer een stap verder in de goede richting naar een norm die beter aansluit op de eisen en behoeften van nu. In het commentaar is nog wel nog een aantal belangrijke verbeteringen in het kader van risicomanagement toegevoegd.

Op naar de FDIS

De volgende stap is het gereed maken voor publicatie. De FDIS-versie (Final Draft International Standard), waarop ook weer door de leden van ISO gestemd kan worden. Wanneer minimaal 75% van de landen positief stemt, wordt de norm als ‘International Standard’ gepubliceerd. Het heeft er alle schijn van dat die mijlpaal in september 2015 wordt bereikt.

Wat het voor u betekent

Wij kunnen ons best voorstellen dat u zich afvraagt wat die veranderingen nou voor u specifiek behelzen. Daarom houden we u over ‘algemene wijzigingen’ zo goed mogelijk op de hoogte, hier (stay tuned). In december kunt u bij ons onder het genot van een kop koffie, thee, of chocolademelk (en misschien wel een oliebol, het is tenslotte december), tezamen met andere belanghebbenden leren hoe het allemaal in de praktijk zit. We vertellen u over de HLS, de inhoud en de belangrijkste thema’s. Daarin nemen we ook de nieuwe 14001 mee.  Binnen een halve dag bent u dan helemaal op de hoogte.

Maar mocht u nou liever één-op-één met ons sparren, heel concreet over uw situatie en welke impact de nieuwe ISO 9001:2015 op uw organisatie heeft; we zijn slechts een telefoontje of een email ver weg.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *