Het laatste nieuws over ISO 45001

Het laatste nieuws over ISO 45001

Er zit zoveel tijd tussen de verschillende berichten, zoals deze en deze, over de ontwikkeling van ISO 45001, dat u wellicht bijkans vergeten bent dat de OHSAS 18001:2007 vervangen wordt door een ‘echte’ ISO-variant. Niet getreurd: dat de ontwikkeling niet snel gaat betekent niet dat het traject stilstaat (iets met Rome en in één dag gebouwd worden).

Nieuws van de normcommissie

Er is namelijk weer bericht van ISO/PC 283 – de commissie belast met de ontwikkeling van ISO 45001. De tweede Draft International Standard (DIS, zie deze pagina voor uitleg) is inmiddels goedgekeurd. Bij die stemming zijn ook weer commentaren ingediend door de betrokken partijen.

Later dit jaar gaat de commissie de ontvangen commentaren (ruim 1500 stuks) doornemen en wordt bepaald of een Final Draft International Standard (FDIS) nodig is. Die beslissing maakt men op basis van de inhoud van de commentaren: indien ze technisch van aard zijn kan een FDIS nodig zijn. Ook bestaat de mogelijkheid dat men een tweede bijeenkomst moet plannen omdat de commentaren door tijdsgebrek niet allemaal in één zitting behandeld kunnen worden.

Onderaan de streep betekent dit dat wanneer een FDIS nodig is deze eind dit jaar verwacht wordt. De definitieve versie van ISO 45001:2018 volgt dan, inderdaad, in 2018. Mochten de commentaren in één keer behandeld kunnen worden en niet leiden tot een FDIS, dan zou het zomaar kunnen dat de definitieve versie eind dit jaar reeds verschijnt. Voorlopig gaan wij echter uit van 2018.

Overstappen op ISO 45001

De Nederlandse schemabeheerder SCCM heeft op haar site een aardig overzicht  waarin wordt aangegeven wanneer certificaathouders het best kunnen overgaan op de nieuwe schema’s (ISO 14001:2015 en ISO 45001:2018). U vindt het PDF’je hier, de bijbehorende toelichting staat op deze pagina.

Inhoudelijk hulp nodig? We staan u graag te woord en assisteren met plezier waar nodig. U klikt eenvoudigweg hier.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.