ISO 17025 stap dichter bij publicatie

ISO 17025 stap dichter bij publicatie

De nieuwe versie van ISO 17025 is weer een stap dichter bij publicatie. De ontwikkeling van het accreditatieschema met eisen voor de bekwaamheid van beproevings- en kalibratielaboratoria startte in 2015 en inmiddels is er een Final Draft International Standard (FDIS).

Wat is er anders aan ISO 17025:2017 ten opzichte van ISO 17025:2005?

De herziening is mede in gang gezet omdat de laboratoriumomgeving uiteraard veranderd is ten opzichte van twaalf jaar geleden. Dat is dan ook één van de zaken die in de nieuwe versie is meegenomen: er wordt meer aandacht besteed aan het gebruik van IT en de terminologie heeft een update gehad.

Daarnaast is ervoor gezorgd dat ISO 17025:2017 in lijn is met de andere nieuwe normen en schema’s. Om die reden is de structuur van het document aangepast zodat deze aansluit bij andere conformiteitsschema’s uit de 17000-serie. Verder is de implementatie van de procesbenadering in overeenstemming gebracht met onder meer de ISO 9001:2015, en is er natuurlijk een hoofdstuk opgenomen over risicogebaseerd denken.

Wanneer komt de nieuwe versie?

De FDIS van ISO/IEC DIS 17025 is beschikbaar gesteld voor stemming en de stemperiode loopt deze maand op zijn einde. Indien de FDIS geaccepteerd wordt gaat de standaard door naar publicatie. Het ziet er naar uit dat de nieuwe versie gepubliceerd zal worden aan het eind van dit jaar (er wordt gemikt op oktober). Vanaf dat moment is de norm te bestellen bij NEN en kan er volgens deze versie geaccrediteerd worden.

Overgang ISO 17025:2017

Meer weten over de norm en/of het accreditatieproces? U leest er hier over. Bij vragen of opmerkingen neemt u uiteraard gewoon contact met ons op.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *