ISO 26000 voor MVO

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) –ook wel duurzaam ondernemen genoemd – is ondernemen waarbij er een balans is tussen economische-, sociale- en milieubelangen. Niet alleen de winst- en verliescijfers zijn belangrijk, ook de huidige én toekomstige gevolgen van de bedrijfsactiviteiten voor mens en milieu zijn van belang.

Begin 2005 is besloten een richtlijn op te stellen voor MVO, namelijk ISO 26000 Guidance on Social Responsibility. Inmiddels is de ontwikkeling ervan in volle gang en wordt deze formeel gepubliceerd in 2009.

Deze MVO-richtlijn biedt praktische richtlijnen voor:

  • Het opzetten en implementeren van MVO;

  • Het identificeren en betrekken van stakeholders;

  • Het vergroten van geloofwaardigheid van claims en communicatie op het gebied van MVO.

Doelstelling van ISO 26000 Guidance on Social Responsibility is het ondersteunen van organisaties bij de invoering van MVO. ISO 26000 is bedoeld voor alle soorten organisaties, ongeacht de grootte of locatie van de organisatie.

De richtlijn is overigens niet bedoeld voor certificatie.

De richtlijn heeft vooral betekenis voor organisaties die ondersteuning willen in het operationaliseren van MVO en die zoeken naar praktisch advies voor het identificeren en betrekken van stakeholders en daarbij willen aansluiten bij een wereldwijd geaccepteerde aanpak. ISO 26000 houdt overigens goed rekening met variërende lokale omstandigheden. Lees meer over MVO op de VROM site…

Bron: Nen


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *