ISO 45001 nog niet naar DIS-fase

ISO 45001 nog niet naar DIS-fase

Mocht u het nieuws rondom normontwikkeling op de voet volgen, dan heeft u het vast voorbij zien komen: de ontwikkeling van ISO 45001 is even blijven steken in de CD-fase. Voor iedereen die er niet met zijn neus bovenop zit (dat kunnen we ons ook voorstellen), biedt dit bericht een kleine statusupdate.

Van OHSAS 18001 naar ISO 45001

Vorig jaar is besloten om de veel toegepaste norm voor managementsystemen op het gebied van occupational health and safety een ISO-status te geven. We berichtten daar toen ook over, al was op dat moment nog niet bekend hoe de norm zou gaan heten. Eind 2013 is bekend gemaakt dat de keus was gevallen op ISO 45001, met als titel Occupational health and safety management systems – Requirements with guidance for use.

Inmiddels is het ontwikkelingstraject in volle gang, en wordt op internationaal niveau hard gewerkt om de nieuwe norm volgens planning gepubliceerd te krijgen (richtlijn: najaar 2016). Die planning moet mogelijk wat bijgesteld worden, nu de CD (Committee Draft) van afgelopen zomer geen voldoende meerderheid heeft gekregen.

Hoe nu verder

Voordat wordt doorgegaan naar de fase van DIS (Draft International Standard), moet een tweede versie van de CD worden uitgegeven waarin het verzamelde commentaar verwerkt is. Wanneer de CD.2 verwacht kan worden, is echter nog niet bekend gemaakt. Net zo min als wat de gevolgen zijn voor de oorspronkelijke planning.

Op dit moment weten we dus nog niet in hoeverre deze ‘extra fase’ de oorspronkelijke planning beïnvloedt, wel dat er even wat oponthoud is. We houden u uiteraard op de hoogte!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.