ISO 9001 voor het goede doel

ISO 9001 voor het goede doel

De bel gaat. Nou ja, ik moet wel eerlijk zijn; er wordt geklopt. Onze bel is namelijk al een poosje defect. Maar ‘de bel gaat’ bekt nou eenmaal lekkerder. Dus; de bel gaat! Er staat een alleraardigste meneer met een collectebus. Lacht vriendelijk en straalt warmte uit. Meteen. Dan staat-ie dus al 1-0 voor, ongeacht het doel waarvoor-ie mij voorgoed van mijn geld wil scheiden. “Waar is het voor?” vraag ik meteen. En met het enthousiasme alof-ie niet al net bij 350 voordeuren voor mij aanbelde (ja, belde), begint hij te vertellen. Over ‘Woord en Daad’. “Woord en Daad verbindt mensen over de hele wereld in hun strijd tegen armoede, vanuit Bijbels perspectief“, zoals ze het zelf omschrijven. In alle eerlijkheid ben ik zo geprogrammeerd om af te haken bij ‘Bijbels perspectief’. Maar omdat deze zachtaardige collectant met zoveel passie – zonder opdringerig te zijn- vertelde over de projecten, besloot ik nog even te luisteren en een folder aan te nemen.

Achterop die folder tref ik drie logo’s. Een CBF keurmerk, een ANBI keurmerk en een ISO 9001 KIWA-logo. Kijk ‘es aan zeg. Ze zijn zomaar ISO 9001 gecertificeerd. Dat wekt vertrouwen. En nou kan ik ook best evangeliseren als het moet, dus nam het gesprek ineens een kwaliteitswending. Zelf had-ie nog nooit van ISO 9001 gehoord, maar dat geeft ook niets. Het gaat erom dat het geleefd wordt, ongeacht of je begrijpt waarom je het doet. Intrinsiek het ‘snappen’. ‘Onbewust bekwaam’, zeg maar. En dat is goed. Hij had zich fantastisch op alle mogelijke vragen voorbereid, over strijkstokken en vergunningen, over veiligheid en effectiviteit. Niets op aan te merken. Ik schraap wat kleingeld bij elkaar en laat ’t in de collectebus glijden, met de belofte dat ik er iets over zal schrijven. En belofte maakt schuld.


2 thoughts on “ISO 9001 voor het goede doel

  1. Schitterend! Ook waar je het niet meteen verwacht zijn certificaten, normen en logo’s aanwezig. Mag ik zo vrij zijn de kwaliteitswending wat verder door te rollen? Ik zie naar mijn mening weinig adviesbureaus op kwaliteitsgebied die zelf bijvoorbeeld MVO of ISO 9001 gecertificeerd zijn. Is bijvoorbeeld een ISO 9001 certificaat voor een adviesbureaus geen mooi objectief brevet, voor de zoekende opdrachtgever?

  2. Daar heb jij een punt, Bjørn. Zelf spelen we al jaren met het idee om zelf ook gecertificeerd te geraken. We ademen het natuurlijk, het komt uit onze poriën. Voor de bedrijfsvoering zouden we het daarom niet hoeven doen (hoewel bij de loodgieter ook de kraan wel eens lekt, hoor). Opdrachtgevers vragen er eveneens zelden of nooit om in ons geval. Het is immers ons vak. Staat tegen over dat het de aantoonbaarheid van ‘practice what you preach’ wel meer recht aan doet natuurlijk. Zou het jou geholpen hebben, bij je beslissing?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *