
De laatste keer dat we berichtten over de ontwikkeling van de nieuwe ISO 9001:2015, was het nog niet duidelijk of de Committee Draft (CD) door kon naar de zogenaamde DIS-fase. Eind vorig jaar stemde echter 80% van de leden ‘ja’, dus was het hoge woord er uit. Nederland was één van de landen die tegen heeft gestemd, maar voldoende draagvlak voor een tweede CD was er gewoonweg niet.
Inmiddels hebben we de ISO/DIS 9001:2014 in de mailbox gekregen, wat betekent dat het ontwikkelingstraject gewoon op schema ligt. De nieuwe versie wordt volgens planning eind 2015 uitgegeven.
Hoe het verder gaat
De DIS versie is meteen de laatste mogelijkheid om inhoudelijk commentaar te leveren op de nieuwe norm. In het volgende stadium (dat van Final Draft International Standard) kan namelijk enkel ‘ja’ of ‘nee’ gestemd worden. Het is nu dus zaak voor Nederland om de belangrijkste opmerkingen te verzamelen en goed onderbouwd in te dienen.
In de huidige fase wordt commentaar niet enkel vanuit de normcommissie verzameld, alle stakeholders kunnen de ISO/DIS 9001:2014 aanschaffen en hun aantekeningen kenbaar maken aan de normcommissie. Die bepaalt of opmerkingen mee worden genomen in de door Nederland in te dienen commentaren en uit te brengen stem.
Vergeleken met ISO 9001:2008
Op dit moment lijken de wijzigingen minder rigoureus dan sommigen van ons gehoopt hadden. Zo was de insteek om meer aanspraak te maken op het eigen inzicht van organisaties, zodat verplichtingen uit het huidige hoofdstuk 7 achterwege konden blijven. Dat ging voor andere partijen nog wat te ver, waardoor onderdeel 8 (‘Operations’) maar een weinig gewijzigd is ten opzichte van de huidige versie van de norm.
De volgende (wel doorgevoerde) wijzigingen zijn naar alle waarschijnlijkheid bij de meeste geïnteresseerden reeds bekend:
- De nieuwe norm is opgebouwd conform de High Level Structure (HLS). Deze nieuwe structuur voor managementsysteemnormen wordt onder meer ook toegepast bij ISO 27001 en ISO 55001.
- Onderdeel van de ISO 9001:2015 is een verplichte omgevingsanalyse waarbij stakeholders en hun belang gedefinieerd dienen te worden. Ook moeten risico’s en kansen voor de organisatie bepaald worden.
- Bepaalde termen zijn aangepast om ervoor te zorgen dat de nieuwe norm aansluit op andere normen voor managementsystemen.
In oktober van dit jaar sluit de stemronde over de DIS, tot die tijd buigt Nederland zich over het document.
We houden u op de hoogte!