Nieuwe richtlijnen interne audits in de maak – ISO 19011

Nieuwe richtlijnen interne audits in de maak – ISO 19011

Wie zich niet louter tot de eisen van de verschillende managementsysteemnormen beperkt, is ISO 19011 vast al eens tegengekomen in één van de opmerkingen, bijlagen of definities over interne audits in bijvoorbeeld ISO 14001, ISO 9001 of OHSAS 18001.

In (onder meer) voorgenoemde schema’s wordt namelijk gerefereerd aan dit document, waarin richtlijnen zijn opgenomen voor het uitvoeren van audits van managementsystemen. De huidige versie dateert uit 2011 en inmiddels is men volop bezig met de herziening van dit document. Over het hoe en waarom leest u verderop in dit stuk.

Reden voor herziening

Een van de voornaamste redenen dat de ISO 19011:2011 wordt vervangen, is dat de nieuwe managementsysteemnormen door implementatie van de High Level Structure (HLS) vragen om een iets andere benadering van audits. Er wordt in de ‘HLS’-schema’s immers meer aandacht besteed aan leiderschap, men gaat uit van een risicobenadering en er wordt een contextanalyse gevraagd.

Voor wat betreft de aandachtsgebieden van ISO 19011 is er niet veel nieuws onder de zon; de norm zal nog steeds richtlijnen geven over het opstellen van een intern auditprogramma, de uitvoering van en het rapporteren over interne audits, en de eisen die aan auditoren gesteld worden.

Verloop ontwikkeling ISO 19011

Commissie ISO/PC 302 buigt zich over de ontwikkeling van de richtlijn, en inmiddels kan is de Draft International Standard beschikbaar voor commentaar en kan er op het document gestemd worden. De huidige status kan natuurlijk altijd opgevraagd worden op de commissiepagina.

Bij de ontwikkeling wordt samengewerkt met afgevaardigden van onder andere de commissies voor Kwaliteitsmanagementsystemen (TC176/SC3) en Milieumanagementsystemen (TC207/SC1). Zo probeert men de aansluiting bij de voornaamste managementsysteemnormen te borgen. Een volledige planning is niet gepubliceerd, dus wanneer de definitieve versie uitkomt is nog niet bekend.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen of weten of we iets voor u kunnen betekenen? Uiteraard staan wij u graag te woord.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *