Nu wordt het echt spannend …

Nu wordt het echt spannend …
In korte tijd veel werkzaamheden voor de normcommissie kwaliteitsmanagement. Opnieuw een onderwerp met een brede impact: draft ISO guide 83. Ofwel ‘high level structure and identical text for management system standards and common core management system terms and definition‘. In gewoon Nederlands: de standaard voor managementsysteemnormen.
Alle managementsysteemnormen zullen in de toekomst gaan voldoen aan deze ‘norm’. Dus niet alleen ISO 9001, maar ook ISO 14001, ISO 27001 en ISO 22000. Wel zo handig voor organisaties die gebruik maken van meer dan een managementsysteemnorm. Het document bevat eisen voor een structuur, gemeenschappelijke teksten en geharmoniseerde definities.
Kortom, het lezen van de nieuwe generatie managementsytseemnormen wordt een stuk eenvoudiger. Geen gezoek meer waar welk onderdeel staat. Geen onderlinge tegenstrijdigheden in betekenis. Bijna te mooi om waar te zijn.
Niet helemaal. Omdat normontwikkeling gebaseerd is op consensus, houdt het huidige voorstel in dat iedere norm aangepast moet worden. De internationale normcomissie kwaliteitsmanagement heeft aan de NL-se commissie gevraagd om te onderzoeken wat de consequenties voor zowel de norm zelf als de gebruikers zijn.
De consequenties voor de norm zelf is een ’technische’ aangelegenheid. Wel vinden we het jammer dat het procesmodel/de Demingcirkel minder herkenbaar zijn. Hoeft u zich niet druk om te maken. Wij maken ons vanzelfsprekend wel druk om de consequenties voor u. En specifieker: uw managementsysteem.
Ons uitgangspunt is dat organisaties die ISO 9001 volgens ‘de geest’ van de norm toepassen, weinig tot geen last zullen hebben van de wijziging. Een goed systeem is namelijk niet langs de meetlat van de norm opgezet, maar langs de meetlat van de eigen organisatie. De norm is er in een later stadium langs gelegd om te toetsen of er een compleet, goed systeem is ‘ontstaan’. Organisaties die bewust hebben gekozen om de norm te hanteren als een ‘checklijstje’. Waar met zo min mogelijk inspanning aan moest worden voldaan. Niet in de laatste plaats om een certificaatje te krijgen. Die organisaties moeten wellicht alsnog hun systeem moeten ombouwen tot een ‘echt’ kwaliteitsmanagementsysteem.
Na de zomer weten meer over dit proces. Heeft u toch iets om naar uit te kijken. Of het spannend wordt, mag u zelf uit maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *