Ontwikkeling ISO 45001 opnieuw vertraagd

Ontwikkeling ISO 45001 opnieuw vertraagd

We blijven er  (helaas) maar over berichten: de ontwikkeling van ISO 45001 (nu nog OHSAS 18001) verloopt niet helemaal volgens plan. De commissie heeft wederom de verwachtingen moeten bijstellen en laat weten dat de publicatie niet snel volgt. In 2016 noemden we als verwachtte publicatiedatum nog eind van 2017, inmiddels is dat begin 2018 geworden.

Wat is er aan de hand?

Nadat de eerste Draft International Standard (DIS) onvoldoende steun kreeg, is men bezig gegaan met het ontwikkelen van een nieuwe versie. Het is echter niet gelukt om alle commentaren door te spreken, waardoor de tweede DIS niet begin dit jaar gereed zal zijn. Er is namelijk nog een extra vergadering nodig, en die zal volgende maand plaatsvinden.

En dan?

Zodra de tweede DIS gereed en gepubliceerd is, volgt weer een stemronde. Dat is meteen het laatste moment dat inhoudelijk commentaar op de norm gegeven kan worden. Bij goedkeuring wordt overgegaan tot de publicatie van een Final Draft International Standard (FDIS). Die versie wordt voorgelegd ter stemming, waarmee de norm al dan niet geaccepteerd wordt. Bij een voorspoedig verloop wordt de publicatie van de definitieve versie van ISO 45001 verwacht aan het begin van 2018.

Schemabeheerder SCCM noemt de volgende mijlpalen:

  • DIS – februari 2016
  • DIS 2 – april/mei 2017
  • FDIS – najaar 2017
  • ISO 45001 – begin 2018

In de tussentijd houden we u uiteraard op de hoogte van verdere ontwikkelingen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.