Stavaza ISO 9001:2015

Stavaza ISO 9001:2015

Even een korte update over de ontwikkeling van de nieuwe ISO 9001:2015. Een stavaza.

Recent is gestemd over de inmiddels befaamde CD 9001. Nadat deze via allerlei kanalen was uitgelekt, en ‘iedereen’ er over kan beschikken, heeft de ISO-organisatie in Genève besloten om dit concept document in de verkoop te doen. Ook bij ‘onze’ NEN verkrijgbaar.

Dat betekent dat een ieder voor een klein bedrag (CHF 38)  kan beschikken over een document waarop inmiddels ongeveer 4.000 commentaren (ruim 400 pagina’s en 7 MB) zijn binnen gekomen. Een document waarvan de meerderheid van de aangesloten landen vindt dat het naar de volgende ontwikkelingsfase, de DIS-fase, kan. Nederland heeft overigens tegen gestemd, omdat ‘wij’ vinden dat er nog te veel te verbeteren valt. Dat u het weet. Gezien het economisch gewicht van de mede-tegenstemmers is het nog geen uitgemaakte zaak dat de DIS-fase zal worden ingegaan. Een tweede Committee Draft (CD2) behoort nog tot de mogelijkheden. Al is de kans daarop op niet al te groot.

Begin deze maand komt Werkgroep 24 (voluit: ISO/TC176/SC/WG 24) weer bij elkaar in Porto. Daar zullen de internationale experts zich buigen over alle (!) 4.000 commentaren. Hoewel niet alle commentaren zullen worden gehonoreerd, mag worden aangenomen dat de volgende versie op veel punten zal afwijken van de CD 9001. Wie te weinig inzicht heeft in de details van de nieuwe norm, doet er dus goed aan om nog niet te veel waarde te hechten aan de inhoud. En de CD 9001 vooral te zien als een interessant inkijkje in de totstandkoming van een nieuwe norm.

Tot zover de stand van zaken rondom de nieuwe ISO 9001. Later meer.


Eén reactie op “Stavaza ISO 9001:2015

  1. Helemaal eens dat we aan dit schetsontwerp nog niet al te veel waarde mogen hechten, hoewel het wel aardig is om te zien in welke richting men denkt.
    Echter, door de acceptatie van de High Level Structure (HSL), ofwel Annex SL, is de hoofdlijn natuurlijk zichtbaar.
    Op de site http://www.iso9001-2015.nl staan de belangrijkste wijzigingen in vogelvlucht vermeld.
    Dank voor deze update!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *