Veelvoorkomende afwijkingen bij ISO 9001 audits

Veelvoorkomende afwijkingen bij ISO 9001 audits

U zult het met ons eens zijn dat je van afwijkingen moet leren; zo niet bent u hier wel heel erg aan het verkeerde (web)adres. Als organisatie met een kwaliteitsmanagementsysteem zou dat namelijk onderdeel van de praktijk moeten zijn, sla normparagraaf 8.5 van ISO 9001:2008 (en met de HLS straks hoofdstuk 10) er maar op na.

In dat kader wijzen we u graag op de uitkomsten van een gegevensanalyse die TÜV onlangs presenteerde. Hierin bespraken ze de meest voorkomende afwijkingen bij controle- en certificatieaudits tegen de ISO 9001:2008 in de afgelopen twee jaar. De valkuilen, zo u wilt. Doe er uw voordeel mee.

De valkuilen

De ‘winnaar’ is normparagraaf 8.2.2. U weet wel: interne audits. Zowel bij de initiële als bij de controleaudit worden op dit onderdeel vaak afwijkingen geconstateerd. Met als oorzaken een onvolledig auditprogramma of het niet (tijdig) uitvoeren van audits.

Ook de directiebeoordeling (normparagraaf 5.6) krijgt een hoge notering. Zo blijken organisaties onder meer te weinig aandacht te besteden aan het vastleggen van de resultaten. Gelijk met de management review eindigt de beheersing van monitoring en meetapparatuur (7.6), een belangrijk element om te zorgen voor een eindresultaat dat voldoet aan de specificaties van u en uw klant.

De laatste noteringen zijn voor de leveranciersbeoordeling en analyse van gegevens (respectievelijk normparagrafen 7.4.1 en 8.4). Oorzaken? In het eerste geval het niet beoordelen van kritieke leveranciers, voor wat betreft het tweede het bepalen en analyseren van de juiste prestatie-indicatoren. Overigens kunt u alle uitkomsten hier nog eens nalezen.

De oplossingen

We onderkennen dat veel van de geïdentificeerde valkuilen zich in de praktijk voordoen, maar weten bij onze opdrachtgevers gelukkig ook veel van deze afwijkingen te voorkomen. Zo voeren we graag de interne audits voor u uit, ondersteunen we u bij de directiebeoordeling of pakken we geconstateerde afwijkingen op. Daarover gaan we met alle plezier met u in gesprek.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *