Wat is beter voor het milieu, een kunstkerstboom of een echte kerstboom?

Wat is beter voor het milieu, een kunstkerstboom of een echte kerstboom?

Sinterklaas hobbelt nog steeds met zijn Amerigo over ’s lands daken, dus feitelijk mag ik het nog helemaal niet over kerst hebben. Maar omdat het bij u waarschijnlijk ook al begint te kriebelen, en u zich met diezelfde waarschijnlijkheid al op een boom aan het oriënteren bent, durf ik het aan. Wij vroegen ons namelijk af – als ISO 14001 beroepsgedeformeerden – wat nu milieuvriendelijker is. Een kunstkerstboom, of een echte. Voor beide is wat te zeggen, immers.

Echt of nep?

We hebben ons licht – of kerstlicht, zo u wilt – eens opgestoken bij mensen die er verstand van hebben. Specifiek van kerstbomen dus. Zowel kunstbomen als echte. Zij roepen in de eerste plaats allerlei voor- en nadelen van de kunstkerstboom en de echte boom. Dat is mooi voor de weging, maar wij waren juist op zoek naar louter de milieuaspecten ervan. En het ligt nogal gevoelig bij de twee kampen, zo blijkt. In alle eerlijkheid; we zijn toen maar in Google geklommen. Want Google weet alles. We werden overspoeld door onderzoeken die elkaar volledig tegenspreken. Mooi is dat. Dan gooien we het over een andere boeg.

Zo milieuvriendelijk mogelijk

Weet u, kamp ‘Kunst’ laat zich slecht overtuigen van ‘Echt’. En kamp ‘Echt’ laat zich slecht overtuigen van ‘Kunst’. Daarom hier tips voor uw eigen kamp, om het zo milieuvriendelijk mogelijk te doen. Komen ze:

U kiest voor Kunst:

Kies dan de boom waar u op slag verliefd op bent. Waar u kortom nog best wat jaartjes tegenaan wilt kijken. Want hoe langer u met de boom doet, hoe milieuvriendelijker u bezig bent. Bij de productie en transport van een kunstboom wordt namelijk ongeveer 27 kilo CO2 uitgestoten. Hoe minder vaak dat gebeurt; hoe beter.  Ook zijn er hele mooie tweedehandskunstkerstbomen (mooi woord voor Scrabble) te vinden. Zo wordt de keuze voor een kunstboom steeds groener.

U kiest voor Echt:

Wees dan lief en koop een boom mét kluit die u weer terug plaatst. In uw eigen tuin bijvoorbeeld. Of, als u die niet heeft, in een leentuin. U kunt trouwens ook een kerstboom adopteren. Wisten we ook niet, maar Google is een vriend. Een echte boom stoot bij het proces van kweken, transport en uiteindelijk verbranden ongeveer 3 kilo CO2 uit. Beduidend minder dan een kunstboom, maar als u ieder jaar een nieuw exemplaar neerzet loopt het snel op, met die uitstoot. U gaat er dan ook ieder jaar eentje halen – we vermoeden met de auto, althans; dat hopen we voor u – en dat belast het milieu natuurlijk ook. Bovendien zorgt het verbranden van een boom voor de nodige luchtvervuiling. Dat in tegenstelling tot de belasting van het milieu wanneer een kunstkerstboom in het proces van afvalverwerking terecht komt. Kerstbomen die in de afvalverbrandingsinstallatie (AVI) terecht komen zorgen wel voor uitstoot van CO2, maar verder komen er geen schadelijke luchtvervuilende stoffen vrij, namelijk. Bovendien wordt een deel van de verbrandingsenergie in de AVI teruggewonnen. Vandaar.

Winst

Overigens; of u nu voor echt of nep kiest; hang energiezuinige lampjes in uw boom. Daar bereikt u veel meer mee.

Voor de normfetisjisten onder ons; de NEN 1010 ‘Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties’ en NPR 5310 ‘Nederlandse Praktijkrichtlijn bij NEN 1010’. zijn van toepassing op buitenverlichting. En als u zelf uw boom gaat zagen: NEN-EN-ISO 11681-1:2011 en – Bosbouwmachines – Draagbare kettingzagen – Veiligheidseisen en beproeving – Deel 1: Kettingzagen voor normale bosarbeid.

En bovenal; geniet van de feestdagen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *