Wijziging ISO 9001 in volle gang deel 4

In deel 3 van deze reeks zijn de toevoegingen in paragraaf 2 van hoofdstuk 4 bespoken. Zal ik wat verklappen? De grootste wijzigingen zijn al besproken. In deel 4 van de reeks zal ik het hebben over de wijzigingen in hoofdstuk 5.

Hoofdstuk 5 §5 zegt dat de directie een lid van het management moet benoemen, ongeacht overige verantwoordelijkheden, die de verantwoordelijkheid en bevoegdheid moet hebben om:

· Te bewerkstelligen dat processen die nodig zijn voor het kwaliteitsmanagementsysteem zijn vastgesteld, ingevoerd en worden onderhouden;

· Te rapporteren aan de directie over de prestaties van het kwaliteitsmanagementsysteem en eventuele noodzaak voor verbetering; en

· Te bewerkstelligen dat het bewustzijn van de eisen van klanten binnen de gehele organisatie wordt bevorderd.

U vraagt zich waarschijnlijk af: ‘’Wat zal hier aan moeten veranderen?’’ Ik zal het vertellen: In de huidige norm staan geen eisen omtrent de herkomst van de vertegenwoordiger. Dat kon dus iedereen zijn, ook een externe partij. In de nieuwe norm moet de directievertegenwoordiger iemand van de eigen organisatie zijn en tevens lid zijn van het management.

Zoals u heeft gelezen is de toevoeging aan hoofdstuk 5 een verfijning van de norm. In mijn volgende blog, deel 5 van de reeks, worden de wijzigingen in hoofdstuk 6 management van middelen besproken.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.